Vodiči pozor, CMPZ bola rozšírená o ďalšie ulice

14.11.2013 Prievidza

Po týchto dňoch už platí rozšírenie regulovaného parkovania v Centrálnej mestskej parkovacej zóne medzi Dlhou ulicou a nábrežím sv. Cyrila, preto upozorňujeme vodičov na niektoré povinnosti, ktoré zo zmeny vyplývajú.
Mnohí vodiči sa nesprávne domnievajú, že v úseku zóny môžu zaparkovať kdekoľvek, čo v tomto prípade neplatí. Značky Zóna s plateným alebo regulovaným státím (č. IP 27a) a Koniec zóny s plateným alebo regulovaným státím (č. IP 27b) vyznačujú oblasť, kde státie vozidiel je dovolené len na vyznačených parkovacích miestach a za dodržania podmienok vyplývajúcich z použitého symbolu príslušnej značky a spresňujúcich údajov, napríklad času regulácie alebo platenia, spôsobu platenia alebo regulovania a podobne. Inak je vodičom vozidiel na takto označenom území stáť zakázané.

Značka Parkovisko - parkovacie miesta s plateným státím (č. IP 17a) informuje o povinnom platenom parkovacom státí a označuje parkovisko, kde zastavenie a státie vozidiel je dovolené, len za dodržania podmienok vyplývajúcich z použitej značky. Inak je vodičom vozidiel na takto označenom mieste zastavenie a státie zakázané.
Je potrebné pripomenúť výklad pojmov, ako „Zastavenie“ a „Státie“.
• Zastavenie je uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu (§2 ods. 2, písm. x, zák. č. 8/2009 o cestnej premávke)

• Státie je uvedenie vozidla do pokoja na dlhšie, ako je čas dovolený na zastavenie (§2 ods. 2, písm. s, zák. č. 8/2009 o cestnej premávke)
Podrobnosti, mapu CMPZ a podmienky získania rezidentských kariet nájdete na: http://www.parkovanieprievidza.sk/
Za zistené priestupky môžu príslušníci MsP uložiť pokutu v blokovom konaní až do výšky 60 EUR.
 
Mgr. Ľubomír Pomajbo
náčelník MsP Prievidza
 

Vyberte región